Historik

Göteborgs Nya Bryggeri uppstod i tankevärlden redan den 9 maj 2001. Det var den dagen då det i Danmark beslutades att Pripps i Göteborg skulle gå i graven. En 173-år lång bryggartradition i staden skulle förpassas till historien. Johan Albrecht Pripp skulle ha varit lika bestört som de anställda var vid det fina bryggeriet om han levat.

De uppsagda medarbetarna startade föreningen Prippklubben år 2002. Det var för att träffas och behålla kontakten när de flesta fick jobb på andra företag. Tre år senare tog föreningen fram ett eget öl som avnjöts med stor glädje vid sammankomsterna. 

Vi lät bryggeriplanerna ligga och mogna i tankarna länge och väl. Man skulle kunna säga att det är vällagrade idéer som nu tagit sin fysiska form. Under flera års tid träffades bryggerigruppen regelbundet och diskuterade. Vi studerade marknaden, trender och gjorde en gedigen analys som resulterade i det levande dokumentet  "Affärsplan Göteborgs Nya Bryggeri".

I april 2008 bildade Prippklubben stödföreningen PrippInvest. Föreningens syfte var att stödja Prippklubben i fråga om bryggeriplanerna och att investera medlemsavgifterna i bryggeriet. Föreningens president Bill Larsson antog uppgiften med en seriös inställning och målmedveten attityd.

Göteborgs Nya Bryggeri AB bildades i september 2008 av Nina och Marc Rothausen, Martin Lundh, Peter Thulin och Johan Nydewall. Alla grundare jobbade en gång i tiden på Pripps. Med Christian Baarlid som ordförande jobbade gruppen oförtrutet för att hitta investerare och för att stärka projektets varumärke.

2012 började samarbetspartnern och ägaren till Grebbestad Bryggeri, Ola Jonsson, intressera sig för planerna på Göteborgs Nya Bryggeri. Efter en del diskussioner och planläggning under 2013 hände plötsligt allting väldigt skyndsamt och vi bestämde oss för att förverkliga projektet tillsammans. Under 2014 renoverades brygghuslokalerna och installationsarbetena i den nya bryggerianläggningen påbörjades. Sedan 2015 brygger vi återigen öl på J.A. Pripps Gata. Stödföreningen har blivit en stadigt växande ambassadörförening som numera heter Göteborgs Ölinvest. Tillströmningen av nya medlemmar har inte låtit vänta på sig.

Med en stark story i bagaget och en kraftfull entreprenörsanda ser vi nu till att Göteborgs Nya Bryggeri blomstrar och blir ett nytt framgångsrikt kapitel.

 

topp

Keativiteten ska flöda!

Sedan vår bryggare Linus Pilebrand kom till oss för ett halvår sedan har han varit motorn i  två spännade projekt: GBG Brew och fatlagring av öl. 

GBG BREW(Foto på Linus, Beernews.se)

GBG Brew är ett nytt varumärke för öl som kommer att bryggas på ett mindre bryggverk som Linus konstruerat och ölet ska jäsas på två tankar som rymmer 500 liter vardera. Allt går på hjul så det är lätt att flytta runt. Ambitionen är att brygga paralellt med det större brygderna på 5000 liter och att hela tiden ha nya spännande fatöl på krogen. Om ett öl blir riktigt väl mottaget kan vi lätt skala upp och tappa på flaska.

Bryggverk & fatRedan nu har vi en stout som ligger och gottar till sig på stora träliggare som är underbart begagnade. Hittills har vi skaffat 10 träfat från Skånska Spritfabriken och från Smögen Whisky. På de skånska faten har det varit äppelbrandy och på faten från Smögen har det varit en rökig whisky under 7 år och innan dess bordeauxvin.

 

 

 

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Logga in