top of page
Svensk Gårdspilsner L.png

Svensk Gårdspilsner - vår hittills mest exklusiva ekologiska öl.

Svensk Gårdspilsner är ett ljust lageröl med tydligt markerad beska. Enligt vår uppfattning är det den perfekta pilsnern bryggd enbart på svenska och ekologiska råvaror. Sverker på Bjälbo Gård, ca tre timmar från vårt bryggeri, har odlat kulturkornet Iris som Warbro Kvarn senare har förädlat till malt.

Malt är förutsättningen för att göra öl. Det är nämligen under den kontrollerade groningen som de viktiga enzymerna bildas. Enzymer som i ett senare skede kommer att bryta ner stärkelsen till förjäsningsbara sockerarter, däribland maltos. Under groningen bildas även enzymer som bryter ner proteinerna som finns i kornet. 

Bjälbo gård hs.png

Tack till Warbro Kvarn som har försett oss med bilderna från Bjälbo gård.

Om man skulle misslyckas med att bryta ner proteinerna under mäskningen riskerar man att få ett öl som saknar både kropp och skum. Vi vill gärna hylla Warbro Kvarn som gjort ett suveränt arbete med att mälta Iris.

Förr i tiden hade i princip alla bryggerier egna mälterier. Idag är det sällsynt. Vi är tacksamma för att flera bryggerier idag börjar titta på det ekologiskt odlade kornet och hållbart producerad malt som vi nyttjar i Svensk Gårdspilsner.

Humlen har odlats i Staffanstorp av några gamla polare som från början avsåg att odla maltkorn och starta mälteri, därav namnet Korngården. De blir ju inte alltid som man tänkt sig, utan det blev humle av yppersta kvalitet istället. Göteborgs Nya Bryggeri stötte första gången på de tre gamla lumparkompisarna bakom Korngården för flera år sedan i samband med festligheterna hos Weyermann mälteriet i Bamberg. Då var de i eld och lågor och berättade om planerna på att starta ett mälteri. Idag odlar Korngården i Kornheddinge fyra olika humlesorter. Magnum som vi har i Svensk Gårdspilsner har hög alfasyra. Det ger vårt helsvenska öl fin och krispig beska.

Korngården hs.jpg

Tack till Korngården som låter oss använda deras bilder.

Visste du att det en gång var obligatoriskt för svenska bönder att odla humle? Det var på Gustav Vasas tid. För att undvika dyr import under krigiska tider ålades våra bönder att odla humle. Slingerväxten som heter Humulus Lupulus på latin, är fortfarande den enskilt dyraste råvaran i öl och odlades förr i hela riket. Än idag kan man se att humle växer lite här och var utan något egentligt syfte. Det är nämligen en växt som man svårligen gör sig av med. Tillväxttakten är på våren ca 30 cm om dagen och den växer lika djupt, brett som högt. Humulus Lupulus betyder “växtrikets varg”. Det förstår man om man ser hur den kan kväva allt som växer i dess omgivning. Men också när man ska skörda. De vassa taggarna bör man undvika.

Svensk Gårdspilsner.png

Göteborgs Nya Bryggeri

J.A. Pripps Gata 2

421 32 V. Frölunda

Tel: 031-15 95 15

info@gbgnyabryggeri.se

© 2024 Göteborgs Nya Bryggeri

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page